Odlaganje podrazumeva neizvršavanje neke aktivnosti onda kada je potrebnokada je vreme da se to radi. Problem nastaje kada voljno odgađamo započinjanje i dovršavanje nameravane aktivnosti uprkos štetnim posledicama koje to odgađanje nosi sa sobom.

Zašto odlažemo?

Možemo da odlažemo različite aktivnosti poput komunikacije (da zamolimo kolegu da nam pomogne), operativnih zadataka (pisanje godišnjeg izveštaja) ili ličnog razvoja (usavršavanje engleskog jezika ili odlazak na sistematski pregled). Obično odlažemo zadatke koje procenjujemo da su teški, neprijatni, dosadni ili obimni.

 Kada odlažemo mi smo najčešće usmereni na kratkoročnu dobit – izbegavanje teškoće i osećaj olakšanja koji dolazi sa tim. Doživljaj olakšanja našem organizmu tada deluje kao nagrada, što ujedno i deluje kao mehanizam potkrepljenja da se ovakvo izbegavajuće ponašanje odlaganja učvrsti. Na taj način, odlaganje postaje jedan automatizovan proces u našem razmišljanju i ponašanju, tj. postaje automatizovana loša navika

Kako da prevaziđemo odlaganje?

Odlaganje možemo prevazići samomotivisanjem preko adekvatno postavljenih ciljeva. Od toga kako smo formulisali naš cilj u velikoj meri može da zavisi i njegova realizacija. Ako obuhvatimo ključne kriterijume pravilnog postavljanja cilja, povećavamo šansu za njegovo ostvarenje jer nam je cilj jasan, znamo kada jesmo, a kada nismo na pravom putu. 

Pet principa za pravilno postavljanje ciljeva sačinjava akronim M.U.D.R.O.:

M. – Merljiv: Kada god je moguće uvrstiti kvantifikaciju cilja, kako možemo da utvrdimo i izmerimo da li realizujemo cilj

U. – Uvremenjen: Postaviti rok, vremensku odrednicu, u kom intervalu se izvršava

D. - Dostižan: Uzimamo u obzir naše kapacitete, resurse, okolnosti u kojima se nalazimo

R. – Relevantan: Smatramo da nam je cilj veoma bitan, u suprotnom nema motivacije 

O. – Određen: Cilj je jasno formulisan, konkretan je i specifičan

  • Primer loše definisanog ciljaUnaprediti znanje rada na računaru.
  • Primer dobro definisanog cilja prema M.U.D.R.O. principima: Usavršiti rad u Excel programu tako što ću: jednom nedeljno petkom raditi 1h u tom programu – vežbati/Upisati i završiti on-line kurs iz Excela tokom meseca maja.

Osim postavljanja mudrih ciljeva, postoje različite efikasne tehnike pomoću kojih možeš da prekineš ciklus odlaganja:

  • “Akcija, a ne inspiracija” – ne čekamo savršen trenutak, već počnemo da radimo, a inspiracija će pratiti našu angažovanost.
  • Prvo u raspored uključimo aktivnosti koje smo najviše skloni da odlažemo.
  • Tehnika:”Zapamti/zaboravi” – kratke zadatke koji se izvršavaju u maksimum dva minuta uraditi odmah (npr. čestitati rođendan, poslati poruku i sl).
  • Spoljna kontrola – obavezivanje na rad, uključiti kolege, nekoga iz porodice ko nas prati.
  • Tehnika: “Samo 5 minuta” – kažemo sebi da ćemo se samo 5 minuta baviti zadatkom koji smo skloni da odlažemo... i zasigurno ćemo ga raditi duže od 5 minuta. Krenućemo da radimo i na vrhuncu našeg rada shvatićemo da je prošlo znatno više vremena. Budući da smo se udubili u zadatak, biće nam žao da prekidamo i narušavamo uloženi trud, pa ćemo nastaviti dok ne završimo. 
  • Setimo se i zamislimo živo onaj dobar osećaj kada završimo aktivnost koju odlažemo.
  • Odloži odlaganje! – svoju ekspertizu u odlaganju primeni na odlaganje!