Verujem da ti se više puta desilo da svoje obaveze odlažeš za sutradan, narednu sedmicu, a možda čak i naredni mesec. Odlažeš da očistiš stan, dovršiš projekat, obaviš redovni zdravstveni pregled...

Prokrastinacija je sinonim za odlaganje, a prepoznaje se kao kašnjenje u obavljanju zadataka ili ostavljavanje zadataka za zadnji čas. Reč je nastala spajanjem latinske reči pro (za) i crastinus (sutra). Prokrastinacija je veliki neprijatelj tvoje produktivnosti i celokupnog mentalnog zdravlja, a razlozi zbog kojih se dešava su često udruženi.

Dobra vest je da ljudi imaju kapacitet da se menjaju i one loše navike poput hroničnog odlaganja zamene dobrim. Ovaj tekst je za tebe ukoliko želiš da saznaš koji su uzroci prokrastinacije u radnom okruženju, kako da ih prepoznaš i kako da prokrastinaciju svedeš na minimum. Sve ovo će ti pomoći da budeš produktivniji/a, a rezultat toga doprineće tvom zadovoljstvu poslom.

Pa hajde da počnemo...

Koji su uzroci prokrastinacije u radnom okruženju?

Nedostatak motivacije – Radiš na projektu koji ti je nezanimljiv ili si pak dobio/la previše težak zadatak i nemaš sve potrebne informacije potrebne za rad. Obuzima te dosada u prvom slučaju ili osećanje straha i zbunjenosti povodom izazova koji je pred tobom u drugom slučaju. Odlažeš, prepuštaš drugima, “hvataš krivine”, jednostavno - suočavaš se sa manjkom motivacije.

Perfekcionizam – U tvom radu sve mora biti savršeno, detaljišeš do beskraja i imaš utisak da stalno možeš bolje. Visoki standardi koje imaš i strah da ih nećeš dostići dovode do toga da nikako da predaš taj projekat kojim se baviš već duži vremenski period.

Loše upravljanje vremenom – Često ti se dešava da se osećaš preplavljeno jer potceniš vreme koje ti je potrebno za obavljanje radnih zadataka. Iz tog razloga neki zadaci ispaštaju i ostavljaš ih za kasnije. 


Ukoliko prepoznaš da neki od navedenih razloga negativno utiču na tvoju produktivnost tokom dužeg vremenskog perioda, vreme je da se baciš u akciju i uhvatiš se u koštac sa prokrastinacijom. Ne obećavamo da ćeš ovaj problem brzo otkloniti, ali smo tu da ponudimo neka rešenja koja ti mogu biti od koristi na tom putu.


Kako da prokrastinaciju svedeš na minimum i povećaš svoju produktivnost? 

1. Obogati svoju radnu ulogu.

U slučaju da se suočavaš sa nedostatkom motivacije jer, na primer, radiš na nezanimljivom projektu pokušaj da se oprobaš u nekim drugim aktivnostima. Iskomuniciraj sa kolegama iz tima zašto ti je teško da radiš na tom projektu i razgovaraj sa nadređenim o aktivnostima koje bi ti više prijale. Znam da nije sve do tebe, već i do radnog konteksta u kom si. Ohrabrujem te da uradiš ono što je u tvojoj moći kako bi bio motivisaniji/a za zadatke koje obavljaš na svom radnom mestu.

2. Odradi, ne detaljiši do beskraja.

Poznato je da su perfekcionisti nekada i radoholičari i ko bi rekao da oni mogu imati problem sa produktivnošću. Ipak, dešava se da često odlažu sa predajom radnih zadataka zbog straha od greške. Podsećamo te da je u dinamičnom i brzom vremenu u kom živimo često važnije da odradimo zadatak na vreme od toga da ga odradimo savršeno, što je nerealan životni scenario

3. Postavi jasne ciljeve.

Definiši ono što želiš da ostvariš u određenom vremenskom periodu i podeli aktivnost na manje, merljive zadatke kako bi lakše pratio/la njihovo ostvarenje. Organizuj svoje ciljeve prema prioritetu i napravi vizuelni prikaz zadataka koji će ti pomoći da ostaneš fokusiran/a i motivisan/a.

4. Pravilo 2 minuta.

Ukoliko ti je za neki zadatak potrebno manje od dva minuta, odradi ga odmah, bez razmišljanja. Samo kreni. 
 

U zavisnosti od toga šta je koren tvoje prokrastinacije kao i toga koliko se ona često dešava, zavisiće i njen uticaj na produktivnost. Nekad će taj uticaj biti zanemarljiv, a nekad veći. Podsećam te da prevazilaženje prokrastinacije zahteva vreme, tvoju spremnost da se menjaš i trud. Izuzetno je važno da budeš strpljiv/a i slaviš male pobede u rešavanju ovog problema. Bilo da se odlučiš da sam sprovedeš predložena rešenja ili se obratiš za pomoć nekom od naših savetnika, mi smo tu da ti pomognemo.